Direktlänk till inlägg 8 juli 2009

Kaliforniens konkursexperiment – Jag är skyldig dig (IOU)

Av Sunda Pengar - 8 juli 2009 11:06Kalifornien kämpar med ett budgetunderskott som håller på (tekniskt redan har) att få delstaten att gå i konkurs. Vi pratar alltså om ett av de största ekonomiska områdena i USA som inte längre har råd att betala lön till sina publik anställda eller hålla efter reningsverk och hundratals andra typer av service som hör en delstat till.

Läget är inte längre akut, det är fullständigt desperat. Schwarzenegger, Kaliforniens guvernör har ansökt om nödlån från FED för att kunna få delstaten att gå runt men nekats. Det har gått så långt att de nu under ett lång tag har tryckt IOU eller mer specifikt (Individual Registered Warrants). Med andra ord, de har valt att trycka sina egna pengar.

En vanlig sedel som vi känner till den (fiat eller innehavarskuldebrev) ar en variant på denna warrant. Kaliforniens har en löptid, dvs att den ska lösas in efter en viss tidsperiod.

Den stora vändningen nu är att ett antal storbanker, Bank of America, Citigroup, Wells Fargo och JP morgan som tidigare accepterat att ta emot dessa IOUs som betalningar har nu valt att inte längre acceptera detta.

Att kalifornien valt att sköta sitt budgetunderskott genom att trycka egna pengar är i praktiken direkt konkurrens till BCM (Bank Created Money). Wells Fargo uttrycker sig såhär om den problematiken.

"We're very disappointed, as are many Californians, that California has taken the unfortunate step of issuing IOUs in lieu of payments to some businesses and individuals."

Inte konstigt då banken går miste om stora intäkter i de lån Kalifornien är tvungna att ta för at reda ut situationen kortsiktig.

Situationen för Kalifornien har nu gått från riktigt illa till ohållbart och underskottet ligger för nuvarande på 26.3 miljarder USD årligen.

 Eftersom IOUs nu inte längre godtages av bankerna kommer Kalifornien att få slut på pengar för verksamhetsåret redan i slutet på juli. (I USA kommer inkomstskatten en gång om året). Eftersom vad Kalifornien gör inte är särskilt annorlunda mot för hur FED löser situationen (trycker mer pengar)

Det finns i huvudsak (utöver ponzi borrowing, alltså att försöka låna sig ut en ohållbart underskott, t.ex Lettland, Argentina etc) tre lösningar som jag ser det.

1. Gå i konkurs.
Behövs ingen expert för att förstå att detta inte bara är politiskt självmord utan även kan leda till storskaliga upplopp så inget trevligt alternativ.

2.  Förläng löptiden på alla IOU så att de blir utan slutdatum. Med andra ord, nar du kräver betalt för en IOU så får du en annan IOU i samma nominering precis som med USD idag eller SEK i Sveriges fall. Kombinera detta med en lag som sager att denna sedel är giltigt betalningsmedel för skattebetalningar inom Kalifornien så kommer det att användas lokalt.

3. Grunda ”bank of California” som ägs av alla skattebetalare. Tvinga alla som jobbar för staten att använda denna bank för sina löneinbetalningar. Skapa de lån Kalifornien behöver till självkostnadspris och låna till Staten. Inkomsten från alla lån tillfaller sedan skattebetalarna antingen genom skatteåterbäring eller utdelning från banken.

Förslag 2 och 3 är utan tvekan att föredra men det ser onekligen ut som att Kalifornien kommer att gå i konkurs i en form eller en annan. Detta kommer att leda till ytterligare försämrad levnadsstandard i staten som helhet och en akut brist på pengar lokalt och en ond skuldcirkel inte helt olikt Ecuador och andra länder som lånat sig in i ett svart hål.

Hur det hela spelar ut får framtiden visa men att de vågat trycka sina egna IOU är ett modigt steg. Följer fler stater efter kan vi möjligtvis se slutet på FEDs monopol. Eller vi kan hoppas det i all fall.


 
ANNONS
 
Ingen bild

Guctcu

9 juli 2009 22:45

Vi har ju tyvärr fått väldigt lite info om detta i sverige. Skriv gärna mer om bakgrunden till att Kalifornien satt sig så i sin egen potta. Ytterliggare vill jag inflika att Kali har enormt mycket oreglerad (läs illegal) arbetskraft.. men ändå inte kan gå runt...hmm.

 
Ingen bild

Sunda Pengar

10 juli 2009 07:49

Att Kali har ett besvärligt budgetunderskott har varit känt i många år men med subprime krisen har det blivit ohållbart. Det är faktiskt så att de flesta stater har stora underskott och fler är på väg mot möjlig konkurs. Undantaget är faktiskt en liten stat mitt i USA, en av de fyrkantiga utan befolkning, nämligen North Dakota.

Hur kommer det sig. Jo North Dakota är den enda delstaten som har sin egen delstatsbank. DVS staten trycker singa egna krediter och ser till att den främjar lokalt näringsliv och inte hög leverage spekulationer på veteoptioner.

I Sverige finns en liknande variant, kommuninvest men varje kommun med lite intelligens borde ha en egen bank lokalt där alla som är anställda av kommunen blir kundbas.

 
Ingen bild

Sunda Pengar

10 juli 2009 09:03

Staten Montana är den andra staten som inte har ett budgetunderskott.
http://www.cbpp.org/cms/?fa=view&id=711

 
Ingen bild

carina

15 juli 2017 12:30

LÅN ERBJUDANDE
Hej Mr/Ms
DET ÄR MED NÖJE SOM ATT JAG VILL HJÄLPA DIG
Du har ekonomiska problem? Vill du vara ett lån för att köpa din bil? Du vill ett lån för att slutföra ditt hem? Du vill ett lån för finansiering av ditt projekt? Din personliga lån behov förblev utan resultat? Du vill ett lån för skolgång för ditt barn, mer oro. Jag är en trader och jag beviljar lån med årlig ränta på 3% för alla ärliga människor. Jag är tillgänglig för att göra den giltiga lån från 3000 € till 95000000 €. Helt enkelt kontakta mig via min e-post: carinairis@outlook.fr
carinairis@Outlook.fr
Väntar på din positivt svar Svit står till din tjänst 24 / 24.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sunda Pengar - 8 december 2010 08:24


  Tidigare har det ofta rapporterats om hur olika forslag har pressats genom kongressen i USA for att få FED att lämna uppgifter på de utländska instutitioner som har ”fått” pengar av FED under finanskrisen för att hålla uppe värdet...

Av Sunda Pengar - 8 november 2010 11:03


  (På bild, Elizabeth Coleman)   Hyffsat spektakulärt klipp där det är gapande uppenbart att de amerikanska myndigheter som är satt att utreda oberoende instutitioner inte gör det i det amerikanska rullande dörr systemet mellan kritisk gra...

Av Sunda Pengar - 14 december 2009 10:55


  Kritiken från det Isländska folket har varit så tunga och lokal media så pass uppmärksam att IMF har känt sig tvungna att skriva ett öppet brev till ”open civil meetings” vilket består av flera medborgarrättsliga grupperi...

Av Sunda Pengar - 10 december 2009 06:28


  Don Blankenship, en av många hatad man för att öppet kritisera de vetenskapliga undersökningarna om klimateffekterna och koldioxid här i en intressant intervju. Intervjun gäller i största del Global Warming men blir riktigt intressant en...

Av Sunda Pengar - 9 december 2009 06:03

  Version:1.0 StartHTML:0000000105 EndHTML:0000005714 StartFragment:0000002291 EndFragment:0000005678 Fed ligger under hårt tryck från flera håll. Ron Paul driver fortsatt korståg för att göra en oberoende revision av FED som har...

Presentation

Fråga mig

7 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8 9 10
11
12
13
14 15 16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Följ bloggen

Följ Fractional Reserve Banking med Blogkeen
Följ Fractional Reserve Banking med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se