Direktlänk till inlägg 27 april 2009

Sveriges och EUs finansiella mord av Lettland

Av Sunda Pengar - 27 april 2009 12:02Lettland har det extremt tufft finansiellt nuförtiden men ingen verkar ifrågasätta hur de kunde hamna i denna situation. Efter att ha varit en oberoende stat i över ett decennium, har Lettland haft en period av relativt välstånd. De i sin tur hade grundstenar i kollapsen av Sovjetunionen och formandet av lån mot nationella skuldfria tillgångar, dvs husbeståndet och publik infrastruktur som kollektivtrafik, telefoni, energiinfrastruktur.

Vid Sovjetunionens kollaps upphörde också de etablerade handelsmönstren i forna östblocket. Lettland hade och har fortfarande inte kapacitet att producera de vanligaste konsumtionsvarorna som efterfrågas i västvärlden idag. Detta industriella vakum försvårades svårt av de ”öppna marknaderna” och avsaknaden av protektionism vilket ledde till ett fortfarande kroniskt handelsunderskott för landet som sådant.

När gränserna öppnades var fältet öppet för ”predatory lending institutions” som mycket snabbt kunde gå in och köpa upp existerande banker och erbjuda upplåning på deras obelånade fastighetsbestånd.

Swedbank och SEB har stått för en betydande del i denna tveksamma praxis där Lettlands regering har tillåtet landet att skuldsättas i utländsk valuta, i Sveriges fall Euro och så på kortsiktigt vis lyckats hålla valutan någorlunda starkt för att underhålla exportunderskottet.

När den globala husbubblan väl gick ur tiden 2007 blev det en situation där Lettland njutit av lätt tillgång på utländsk kredit till en total kollaps av kredittillgång. Detta i sin tur har lett till en explosion i insolvens för de som har belånat sig för att köpa en bostad i utländsk valuta.

Letland befinner sig nu i ett läge där ett kroniskt handelsunderskott inte längre kan finansieras med utländsk upplåning på tidigare skuldfria fastigheter. Ett handelsunderskott som inte kan finansieras kommer inte hell att göra det. Här kommer IMF och EU in och sätter parametrarna för hur de ska ta sig ur krisen.

Lettlands skuldöverhäng vida överstiger dess förmåga att betala. Eftersom skulderna är nominerad i utländsk valuta kan de inte inflatera sig ut ur situationen vilket har varit den enda realistiska lösningen för stater genom historien utöver att helt enkelt ställa in betalningarna och skriva av skulderna.

Lösningen som Lettland erbjuds av IMF och EU är ytterligare lån nominerad i utländsk valuta. Dessa förväntas betalas genom att minska de statliga utgifterna ”lönesänkningar i den publika sektorn” kombinerat med ökad beskattning på arbete vilket fortsatt slår ut Lettlands redan svaga inhemska produktionssektor. Allt detta enligt de ökända ”austerity packages” som följer neoklassisk ekonomisk teori och verkar mycket destruktivt för landet som helhet.

Lånen som IMF och EU erbjuder går i första hand till att betala av de Svenska och andra utländska banker som gett frikostig upplåning i utländsk valuta vilket innebär att pengarna lämnar Lettland och de befinner sig i en helt omöjlig situation.

Europeiska kommissionen gav dödsstöten med det ökända brevet skrivet av Joaqim Almunia där det uttryckligen står att Lettland inte får använda krislånen från EU till att utveckla den inhemska ekonomin, utan pengarna ska istället gå till att serva de internationella bankernas lån och inte lätta på skatterna på arbete för att få Lettisk arbetskraft mer konkurrenskraftig.

Lettland är i en situation som inte är helt olik efterkrigstidstyskland och om inte något radikalt görs så kommer östblocket att blir Europas svar på Ecuador och Haiti i Sydamerika med en oändlig cykel av konkurs och utländska övertagande av inhemska tillgångar.

Sverige tittar oskyldigt på och ojar sig över förlusterna i Swedbank, SEB medan vi uttryckligen förbjuder ett grannland att nå ekonomisk framgång de närmaste årtiondena.

Sverige och EU har finansiellt mördat Lettland.

 
ANNONS
 
Ingen bild

Adde

27 april 2009 23:37

Gamelmedia sköter sig: http://svtplay.se/v/1527754/dokument_inifran/bankfallan

 
Ingen bild

Sunda Pengar

28 april 2009 04:28

Inte illa, ska ta och se pa den.

 
Ingen bild

Fredde

28 april 2009 09:00

Bra program, den största upplevelsen var att se Anders Borgs slingerbultande. Spola tillbaks och lyssna engång till när han uttalar sig ! Uppföljande inslaget i Rapport dagen efter var dock bedrövligt. Fantastisk lektion i hur man kan vinkla om det hela, och skyla över

 
Ingen bild

pelle

1 maj 2009 11:09

Google-översättning blir lite rörigt !

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sunda Pengar - 8 december 2010 08:24


  Tidigare har det ofta rapporterats om hur olika forslag har pressats genom kongressen i USA for att få FED att lämna uppgifter på de utländska instutitioner som har ”fått” pengar av FED under finanskrisen för att hålla uppe värdet...

Av Sunda Pengar - 8 november 2010 11:03


  (På bild, Elizabeth Coleman)   Hyffsat spektakulärt klipp där det är gapande uppenbart att de amerikanska myndigheter som är satt att utreda oberoende instutitioner inte gör det i det amerikanska rullande dörr systemet mellan kritisk gra...

Av Sunda Pengar - 14 december 2009 10:55


  Kritiken från det Isländska folket har varit så tunga och lokal media så pass uppmärksam att IMF har känt sig tvungna att skriva ett öppet brev till ”open civil meetings” vilket består av flera medborgarrättsliga grupperi...

Av Sunda Pengar - 10 december 2009 06:28


  Don Blankenship, en av många hatad man för att öppet kritisera de vetenskapliga undersökningarna om klimateffekterna och koldioxid här i en intressant intervju. Intervjun gäller i största del Global Warming men blir riktigt intressant en...

Av Sunda Pengar - 9 december 2009 06:03

  Version:1.0 StartHTML:0000000105 EndHTML:0000005714 StartFragment:0000002291 EndFragment:0000005678 Fed ligger under hårt tryck från flera håll. Ron Paul driver fortsatt korståg för att göra en oberoende revision av FED som har...

Presentation

Fråga mig

7 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2009 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Följ bloggen

Följ Fractional Reserve Banking med Blogkeen
Följ Fractional Reserve Banking med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se