Direktlänk till inlägg 2 mars 2009

Bank of international Settlements (BIS) – Bankkrediter driver huspriser

Av Sunda Pengar - 2 mars 2009 09:44

Media har i stort inte berört bankernas del i drivandet av huspriserna som så spektakulärt lett till en krasch. BIS har släppt två rapporter nyligt med en del intressant läsning.

Understanding asset prices: an overview

Och

BIS Quarterly Review, March 2009

Du hittar båda här:


Det här inlägget kopplar tillbaka till mitt inlägg i FRB serien del 5 där jag tar upp 2% inflationspolicyn och hur den driver på huspriser genom att inte anse prishöjningar i fastigheter som inflation.

Först måste vid å fastställa huruvida banker är den primära källan av medel i fastighetsköp och där slås det tydligt fast:

The linkage between property prices and bank credit has been recently confirmed in a wide variety of empirical studies.

Låga realräntor kombinerat med svagare standarder i kreditgivning som typiska indikatorer på ett kommande husrally. Detta stämmer väl överens med Sveriges erfarenheter av husprisrallyt som kom som en följd av den såkallade novemberrevolutionen som innebar att man kunde låna mycket lättvindigt för spekulation i ekonomin i övrigt.

Rapporten bekräftar också att husköpare generellt är exceptionellt beroende av bankkrediter vilket förstärker sambandet mellan bankverksamhet och utvecklingen på fastighetsmarkanden.

Vidare konstaterar BIS att:

Historically, unusually strong increases in CREDIT and ASSET PRICES have tended to preceed a banking crises”

Precis vad jag har försökt få folk att förstå.

Banking crises are often preceeded by a build up of financial imbalances that manifest themselves in unusually rapid CREIDT expansion and buoyant ASSET prices

Vad många ekonomer hänvisar till som ”debt overhead” eller att för mycket av den produktiva ekonomins resurser går till att underhålla den finansiella sektorn. Boomen som skapas sår därför också grundera för sin egen undergång, hela anledningen till våra mycket regelbundna konjunkturcykler.

Undersökningen sammanfattar föga förvånande att det här enkla sambandet, kraftigt ökande tillgångspriser med kraftig ökning av krediter i samhället kan användas som indikatorer att vi är på väg in i en boom med ohållbara huspriser.

Vi får hoppas att mainstream ekonomer lämnar skräpteorier som ”irrational excuberance” och andra fördummande bortförklaringar och koncentrerar sig på grundförhållande i ekonomi vilket också bör vara basen för ekonomisk teori.

Det finns bara kredit. Förstår man inte krediterna så kan man inte förstå vad som händer i ekonomin.

 
ANNONS
 
Ingen bild

Sverker

3 mars 2009 05:20

Lustiga människor som tror att dom blir rikare o rikare när deras belånade boende stiger i pris. Det är bara bankerna som tjänar på det(dessutom äger dom ju boendet, folk som bor där bara förvaltar). Ok, de ytterligt få som inte haft lån och sålt, tjänar också.
Nyligen blev jag bestört, när en vän som jag trodde hade fattat efter att jag förklarat sammanhangen, formligen sprang benen av sig för att ta nytt lån på huset, när räntan gick ner lite. Förlorad idiot!

 
Ingen bild

Lib

3 mars 2009 18:07

Tack för dina inlägg, alltid kul att läsa!
Har bara en fråga, som visserligen inte rör ditt senaste inlägg. Är du för eller emot ett byte till euro? Varför/varför inte?

 
Ingen bild

sunda pengar

3 mars 2009 19:08

Det ar en stor fraga. Inte latt att gett ett uttomande svar i en kommentar men i kortform.

Nej, jag ser inga fordelar for Sverige att ga med i EMU.

Sverige liksom Norge har privelegiet att anpassa vara ekonomiska instrument efter varan situation istallet for eu.

ECB kan ta ett beslut som ar sadar for alla och riksbanken kan ta beslut som ar korrekt for oss.

Har en del inlagg om EMU och ECB du kan lasa for en battre uppfattning men ser inga fordelar i ett storre valutaomrade for Sverige i nulaget.

 
HCA

HCA

4 mars 2009 01:00

Hej..
Något som har en del i huspriser mm, är ju det ROT-avdraget som regeringen snabbt och smidigt röstade igenom. Dessutom så gjorde de så att köparna inte skulle behöva ligga ute med pengarna gällande arbetskostnaden för att få tillbaka på skatten om ett år eller så (det gäller fom 1/7), utan företaget ska helt frankt fakturera halva arbetskostnaden till staten å den andra halvan till köparen.
Självklart gör ju detta mycket fördelaktiga system att ännu fler kommer att låna ännu mer, och det är väl det som är den egentliga orsaken.... Eller vad tror du?

OT: Michael på Tankar om pengar har varit osynlig en lång tid. Vet du om det är tillfällig tystnad?

http://:severkligheten.blogspot.com

 
Ingen bild

sunda pengar

4 mars 2009 03:52

Att skatten på kapitalinkomster bara är 30% och att räntekostnader är avdragsgilla är betydligt mera drivande. Rotavdraget är förstås en subvention av bankverksamhet precis som de tidigare.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sunda Pengar - 8 december 2010 08:24


  Tidigare har det ofta rapporterats om hur olika forslag har pressats genom kongressen i USA for att få FED att lämna uppgifter på de utländska instutitioner som har ”fått” pengar av FED under finanskrisen för att hålla uppe värdet...

Av Sunda Pengar - 8 november 2010 11:03


  (På bild, Elizabeth Coleman)   Hyffsat spektakulärt klipp där det är gapande uppenbart att de amerikanska myndigheter som är satt att utreda oberoende instutitioner inte gör det i det amerikanska rullande dörr systemet mellan kritisk gra...

Av Sunda Pengar - 14 december 2009 10:55


  Kritiken från det Isländska folket har varit så tunga och lokal media så pass uppmärksam att IMF har känt sig tvungna att skriva ett öppet brev till ”open civil meetings” vilket består av flera medborgarrättsliga grupperi...

Av Sunda Pengar - 10 december 2009 06:28


  Don Blankenship, en av många hatad man för att öppet kritisera de vetenskapliga undersökningarna om klimateffekterna och koldioxid här i en intressant intervju. Intervjun gäller i största del Global Warming men blir riktigt intressant en...

Av Sunda Pengar - 9 december 2009 06:03

  Version:1.0 StartHTML:0000000105 EndHTML:0000005714 StartFragment:0000002291 EndFragment:0000005678 Fed ligger under hårt tryck från flera håll. Ron Paul driver fortsatt korståg för att göra en oberoende revision av FED som har...

Presentation

Fråga mig

7 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16 17 18
19
20
21
22
23
24 25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Följ bloggen

Följ Fractional Reserve Banking med Blogkeen
Följ Fractional Reserve Banking med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se