Direktlänk till inlägg 6 januari 2009

Eurosamarbetet och 2009 – Det ultimata testet.

Av Sunda Pengar - 6 januari 2009 09:11Eurosamarbetet har varit verklighet nu i ett decennium och har gått igenom prövningar, speciellt 2008 både i form av nya medlemsländer som har valt att gå med och stora motsättningar inom EU som gör det problematiskt för ECB att sätta en monetär policy som kan fungera för alla medlemsländer på ett konstruktivt sätt.

Spanien, ett av EUs stora problembarn i nuläget med 12.8% arbetslöshet och produktionsbortfall på 11% under föregående år vill givetvis se betydligt mera generös stimulans från ECBs sida jämfört med till exempel Tyskland som går starkare med 7.5% arbetslöshet och 3.9% produktionsbortfall.

En del ekonomer, speciellt Amerikanska har varit pessimister till samarbetet ända sedan det startade och röster hörs att 2009 kan bli året då medlemsländer börjar gå ur EMU.

Jag uppfattar dock den mediala bilden i Europa och då Sverige som pressen i de flesta fall prisar Eurosamarbetet som en hamn av trygghet i denna finansiella tsunami, även om det mer är en kollaps istället för en våg av krediter som sveper över finansmarknaderna.

Danmark har starka röster för att gå med och Island som nu ligger riktigt risigt till för landet som helhet inför nästa år har tryck på att gå med och överge deras nationella valuta. Det kan dock inte ske förrän de blir medlem i EU vilket inte verkar troligt på ett tag.

Förutsatt att samarbetet inte kollapsar av någon oväntad effekt, som t.ex inbördeskrig eller något annat osannolikt så är inte EMU samarbetet något egentligt val för medlemsländer i det långa perspektivet vilket Svenska politiker inte heller har hymlat med i någon större utsträckning. Svensk media är positiv överlag till samarbetet och någon egentlig debatt av motspråkare har inte någon större plats utöver notering att majoriteten av Svenska folket är fortsatt negativa till Euron.

Det går, lite felaktigt att dra paralleller till Lissabonfördraget som kommer att bli våran nya konstutition om inte Irland modigt står upp som land igen och definitivt dödar förslaget. Om sådant blir fallet så kommer Sverige kortsiktigt att stå som ett av mycket få länder i Europa med en någorlunda fristående ekonomisk politik som man kan se om en konkurrensfördel mot resterande medlemsländer.

När väl ett medlemsland har valt att ratificera fördraget och infört Euron så är den indirekta demokratin i det närmaste att vara total. Vi kommer inom alla områden att ställas inför frågeställningen, vid varje EU direktiv och monetär policy, antingen accepterar vi eller så går vi ut ur EU. Få sakfrågor är för små för att personer vill ta det så långt om man inte är EU motståndare i grunden. Ska demokrati fungera så?

Så för att knyta till början av mitt inlägg, att EU går under nästa år ser jag som väldigt osannolikt. En fiatekonomi har obegränsade resurser att trycka pengar för att hålla igång ett konkursat finanssystem. ECB har också varit betydligt mera ansvariga än FED vilket talar för dess starka utgång ur denna kris när den väl ebbar ut om några år.

Sakfrågan för framtiden blir vid nästa val om EMU som kommer förr eller senare att handla om vad för typ av statsskick du vill ge dina barn.

Ett Sverige där lagar och monetär policy sätts centralt, sällan på svenskt initiativ och under begränsad insyn eller lokalt folkligt förankrade initiativ med svagt tryck från lobbying grupper. (Riksbanken är oberoende av regeringen men inte av Sverige)

Eller ett Sverige där vi väljer att optimera våran ekonomi efter våra förutsättningar och förbehåller oss rätten att genomföre monetär reform om det skuldbaserade samhället driver en för stor mängd människor in i marginalisering.

Av de som styr Sverige idag står det dock klart att demokratin ska ”outsourcas” till en valuta som ingen garanterar, världens enda herrelösa valuta, Euron.

 

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sunda Pengar - 8 december 2010 08:24


  Tidigare har det ofta rapporterats om hur olika forslag har pressats genom kongressen i USA for att få FED att lämna uppgifter på de utländska instutitioner som har ”fått” pengar av FED under finanskrisen för att hålla uppe värdet...

Av Sunda Pengar - 8 november 2010 11:03


  (På bild, Elizabeth Coleman)   Hyffsat spektakulärt klipp där det är gapande uppenbart att de amerikanska myndigheter som är satt att utreda oberoende instutitioner inte gör det i det amerikanska rullande dörr systemet mellan kritisk gra...

Av Sunda Pengar - 14 december 2009 10:55


  Kritiken från det Isländska folket har varit så tunga och lokal media så pass uppmärksam att IMF har känt sig tvungna att skriva ett öppet brev till ”open civil meetings” vilket består av flera medborgarrättsliga grupperi...

Av Sunda Pengar - 10 december 2009 06:28


  Don Blankenship, en av många hatad man för att öppet kritisera de vetenskapliga undersökningarna om klimateffekterna och koldioxid här i en intressant intervju. Intervjun gäller i största del Global Warming men blir riktigt intressant en...

Av Sunda Pengar - 9 december 2009 06:03

  Version:1.0 StartHTML:0000000105 EndHTML:0000005714 StartFragment:0000002291 EndFragment:0000005678 Fed ligger under hårt tryck från flera håll. Ron Paul driver fortsatt korståg för att göra en oberoende revision av FED som har...

Presentation

Fråga mig

7 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12 13
14
15
16
17
18
19 20 21
22
23
24
25
26
27
28
29 30
31
<<< Januari 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Följ bloggen

Följ Fractional Reserve Banking med Blogkeen
Följ Fractional Reserve Banking med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se